Η αλωπεκία αποτελεί μία νόσο στην οποία παρατηρείται η έλλειψη ή και η αραίωση των τριχών της κεφαλής ή και του σώματος.
Η φυσιολογική πτώση των τριχών είναι από 50-100 τρίχες ημερησίως, εφόσον αντικαθίστανται από αντίστοιχες φυσιολογικές τρίχες. Σε κάποια άτομα, όμως, η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση. Στην πράξη, χάνουμε λιγότερες από 100 τρίχες ημερησίως. Όταν, όμως η απώλεια είναι μεγαλύτερη, τότε η κατάσταση είναι παθολογική, ιδιαίτερα αν οι νέες τρίχες είναι λεπτότερες και μικρότερες από αυτές που αντικαθιστούν.
Αίτια
Κάποιοι παράγοντες που ευθύνονται είναι η κληρονομικότητα και το στρες.
Πιο συγκεκριμένα έχουμε:
● Περίοδος μετά τον τοκετό
● Αλλαγή των εποχών
● Έκθεση στη ρύπανση
● Ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών
● Διαταραχές του ενδοκρινικού –διαταραχές του θυροειδή
● Σοβαρές δερματικές παθήσεις που επηρεάζουν το τριχωτό
● Τριχόπτωση που οφείλεται σε φάρμακα
Είδη αλωπεκίας
● Διάχυτη
● Περιγεγραμμένη
● Ολική
● Παροδική και μόνιμη στην συνέχεια
● Ουλωτική
● Μη ουλωτική
Θεραπεία
Για να κριθεί το είδος της αλωπεκίας και αντίστοιχα η θεραπεία που θα ακολουθήσει ο ιατρός, μπορεί να χρειαστεί τριχοριζόγραμμα-μελέτη τριχών σε μικροσκόπιο ή βιοψία καθώς και διαγνωστικές εξετάσεις αίματος.Πολλές φορές, θεωρείται απαραίτητο για να κριθεί και η πορεία της αλωπεκίας. Άλλες διαγνωστικές μέθοδοι είναι η βιοψία δέρματος και η μελέτη των τριχών στο μικροσκόπιο.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας ορίζεται από τον ιατρό, καθώς εξαρτάται από το είδος της αλωπεκίας που παρουσιάζεται, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως η γενετική προδιάθεση και η ηλικία.